Skulle hatt mer funk

Filmen “Judas and the Black Messiah” er vel verdt å se. Den viser deg et utsnitt av det store bildet som er borgerrettskampen(e) på slutten av sekstitallet i USA. Men den fanger ikke opp den store enegien og raseriet som kokte i sinnene. Det understrekes ved at filmen ledsages av neddempede jazzaktige strofer – riktignok ganske kule, men aldeles malplassert i denne sammenhengen. Jazz var aldri sentralt i borgerrettsbevegelsen. Jazzfolk var bare mildt sympatiske til borgerretsbevegelsen (Men Nina Simones engasjement må nevnes).

Bevegelsen fant mer gjenklang blant visesangere, rock- og R&B-artister (herunder soul). Der fantes energien, raseriet og fargerikdommen som denne filmen mangler. Staples Singers var “huskomp” på mange av Martin Luther Kings opptredener.

Fraværende er også en nyansering av den politiske dynamikken innenfor opprøret. Dr King nevnes flere ganger, men den knallharde striden mellom hans ikkvoldslinje og de svarte panternes voldslinje kommer overhodet ikke fram, enda den må ha stått som et hoveddilemma for flertallet av den svarte befolkningen.

Heller ikke Black Muslims trekkes inn i historien. (Cassius Clay nevnes en gang, og en mann i muslimsk kaftan vises idet han forlater et møte – tilsynelatende i protest.) Det var (selvsagt) rivalisering mellom mange ulike fraksjoner, mange forsøk på effektiv organisering med påfølgende voksesmerter og tilpasninger. Filmen kommer ikke inn på dette, og det skyldes delvis at selve filmformatet ikke gjør det lett å ta med for mange detaljer – fortellingen stopper opp.

Det som imidlertid kommer fram, fullt fortjent, er de svarte panternes betydelige innsats på sosialhjelp blant de svarte i storbyene.

Like fullt, filmen og temaet dens hadde fortjent mer funk.

Et nyanserende poeng: Archie Shepp, som er jazzsaksofonist, laget Attica Blues (utgitt 1972). Den er et strålende eksempel på hva jeg savnet i Judas and the Black Messiah). Spill den høyt.

Videre lesning om musikken i borgerrettsbevegelsen:

10 Essential Civil Rights Songs (thoughtco.com)

Voices of Struggle: The Civil Rights movement, 1945 to 1965 | Smithsonian Folkways Recordings (si.edu)