Hafrsfjord kommune

(Dette toget har i mellomtiden forlatt stasjonen.)

Arrangert bilde av Sverd i fjell ved Hafrsfjord.  Foto: TVVest
Arrangert bilde av Sverd i fjell ved Hafrsfjord.
Foto: TVVest

Hvis byene Sandnes og Stavanger skal inngå et kommunefellesskap kan ikke kommunen hete det samme som en av dem. Kall det emosjoner eller hva du vil, men det går ikke. Sandnes vil aldri godta å bli en del av Stavanger, og omvendt.
Nord-Jæren er en brukbar arbeidstittel, men ikke et godt kommunenavn. Det er blodfattig, upresist og det inneholder en bokstav som gjør det unødig komplisert å kommunisere med utlandet.
Her er noen gode alternativer:
Gandsfjord kan brukes. Det er en stor fjord som berører to av de påtenkte kommunene. Og fjord “selger”.
Ullandhaug er et sentralt landemerke for hele området, og blir mer og mer aktuelt etter som det bygges ut. Det er også stedet for noen av de eldste bosettingene i kommunen. Ullandhaug er et godt navn.
Stokka er også et godt navn. Husk at store deler av Forus tidligere besto av Stokkavatnet. Men det finnes en Stokke kommune i Vestfold, så kanskje det blir for likt.
Forus er også bra. Det samme er Tungenes, Sele, Rege, Rott og Utstein (hvis Rennesøy blir med).

Men jeg stemmer for Hafrsfjord. Det ligger midt i den nye kommunen, det er skikkelig gammelt, det oser norsk rikshistorie, og er til nå en sørgelig underkommunisert skatt. Hvorfor skal Stiklestad være mer berømt i Norge enn Hafrsfjord? La oss samle Nord-Jæren til én kommune og fortelle verden at det var i Hafrsfjord Norge ble til, og vise resten av landet at de må værsågod finne seg i å regne med oss, nå og alltid.