Themsen

Themsen er Englands lengste elv
Themsen er Englands lengste elv

Står du og betrakter Themsen i London (og det bør du gjøre når du er der – aller helst ta en av de mange rutebåtene) vil du av og til se at elven renner oppover. Det er tidevannet som gjør det. Tidevannsforskjellen i London kan være opp til 7 meter, og virkningen på elven er synlig like opp til slusene ved Teddington (mellom Twickenham og Kingston-upon-Thames). Altså forbi Kew Gardens, som er et flott sted å ta båt til. Det går rutebåt like til Hampton Court.
Hvis du kan rive deg løs fra skobutikker eller hva det nå er som driver deg, er du hermed anbefalt å ta en tur på Themsen med River Bus. Det er vanlige rutebåter. De har gjerne en liten kiosk hvor de selger forfriskninger, men som regel er det ikke guiding. Du kan kjøpe dagkort og gå på og av hvor du vil, og du kan selvsagt ta båt én vei og buss eller tube tilbake.

Google-kart over Themsen (Nytt vindu)
Lenke til VisitLondon: Riverboat
Thames River Services

Båttrafikken på Themsen ble – og blir – operert av flere konkurrerende selskap. Under Mayor Ken Livingston ble de tvunget til å samarbeide om priser, billettsystemer, ruter og informasjon. Målet var å gjøre båtreisene mer effektive og attraktive både for turister og vanlige folk. Dette var vellykket, og nå er det mange londonere som daglig bruker elvebåt på vei til og fra jobb og andre ærender. Turistene kan velge mellom ulike korte eller lange turer, og de får rabatt hvis de bruker Oyster Card eller Travelcard. I tillegg fins det rene sightseeingtilbud, både innenfor dette samarbeidet og som frittstående operasjoner.

Da jeg vokste opp på femti- og sekstitallet ble Themsen omtalt som en av verdens mest forurensede elver. Oksygennivået var så lavt at ingenting kunne overleve. Og elven stinket som råtne egg. Allerede i 1878 var det så galt at da en lystbåt kantret med 600 personer ombord omkom flesteparten av forgiftning mens de prøvde å svømme i land. I dag er Themsen tilholdssted for 125 fiskearter, 400 typer virvelløse dyr, en masse fuglerarter og dessuten sel, delfin og oter. Denne perlen ligger bare og venter på deg.