Vips vekk med vepsen

Når du har vepsebol i eller ved huset trenger du ikke finne fram støvsugeren. Heller ikke er det nødvendig å fikle bolet oppi en plastpose som du legger i fryseren. Prøv for all del ikke å slå bolet ned før du stikker av i full fart. (Dette er råd jeg har funnet på norske nettsteder/-aviser. De virker, men er tungvinte, langsomme og farlige.)
Kjøp heller et pulver som heter Maurkverk (info fra Kirk as). Det selges på byggvarebutikker, planteskoler og denslags. Dette spruter du mot inngangen til vepsebolet. Hvis vepsen er veldig truende kan du vente til sent på kvelden, evnt. gjøre det tidlig om morgenen. Da er ikke vepsen aktiv.

Det som skjer først er at vepsen nøler med å gå inn i bolet. Du vil se mange veps som surrer foran åpningen. Men disiplinen er så sterk at de går inn likevel, og trekker pulver med seg inn i bolet. De kommer ikke ut igjen! Kanskje en og annen gjør det, men ikke to ganger. Etter en time eller to er hele bolet dødt.

Ofte har vepsen en kronglete inngang til bolet (bak en takrenne, rundt bak en list osv.). Til det har jeg skaffet meg en stor sprøyte fra apoteket – den største de hadde. I stedet for kanylen har jeg festet et sugerør på den, du vet de med bend på. Så tar jeg litt Maurkverk i sprøyten og gir inngangen et godt vinkelskudd. Overdose.

Vask hendene godt, og ikke la ungene få tak i stoffet. Forresten, det virker på maur også. God sommer!